Het verbouwen van groente is een leuke bezigheid en het is mogelijk om tot kilo’s eigen groente te verbouwen. Wij geven handige tuintips voor de mensen die hun eigen groente verbouwen.

Begin met makkelijke groenten

Als je net start met een eigen moestuin, is het aan te raden om te kiezen voor groenten die gemakkelijk groeien. Dan kun je de eerste periode even wennen aan het onderhouden van deze planten. Dit zijn bijvoorbeeld wortels, courgettes, sla, snijbieten en radijsjes. Later kun je op een gegeven moment altijd overstappen naar groenten die meer aandacht nodig hebben.

Zorg voor kassen

Een hobbykas is ideaal om je eigen groente te verbouwen. Deze hobbykassen zijn verkrijgbaar in allerlei afmetingen. Heb je een grote tuin? Dan kun je kiezen voor een groter model waar je ook meer groente in kan verbouwen. Heb je een tuin met minder ruimte, dan kun je alsnog een hobbykas in huis halen om je groente te verbouwen.

Rekening houden met het zaaimoment

Elke groente heeft weer een ander zaaimoment. De zaaimomenten die staan aangegeven op de verpakkingen van de zaadjes zijn meestal een richtlijn. Let daarom zelf ook op het weer. Als het bijvoorbeeld erg koud is voor de tijd van het jaar zou je beter kunnen wachten met zaaien.

Bemesting

Natuurlijk wil jij de beste bemesting voor je groenten. Kies daarom voor organische bemesting, voor een moestuin werkt die namelijk het best. Let erop dat je niet kies voor te zware bemesting. Hierdoor gaan kiemplantjes snel dood.

Haal tuingereedschap in huis

Met een eigen moestuin is het aan te raden om te zorgen voor goed tuingereedschap. Denk aan een plantenschepje, een gieter, een schoffel om onkruid te verwijderen en een spade om de aarde mee om te spitten.

Met deze tips kun je efficiënt je eigen groenten verbouwen. Voordat je het weet kun je heerlijk koken met verse ingrediënten uit eigen tuin.